Bu web sitesi, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde desteklenen, 121K281 numaralı "Anadolu ve Balkan Coğrafyası Tarihî Türkülerinin Metin-Olay-Mekân Analizi" adlı projeye aittir. Sitenin kuruluş amacı, projeyi tanıtmak ve gelişim sürecinde elde edilen verileri bilim dünyası ve kamuoyu ile paylaşmaktır.
TÜBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile yürütülen proje, Anadolu ve Balkan coğrafyasında yaşanmış tarihî olaylar üzerine söylenmiş ve söylenmeye devam edilen tarihî konulu türkülerin tespit edilmesi amacıyla hayata geçirilmiştir. Tarihsel süreçte gerçekleşen ve büyük kitleleri etkisi altına alan olayların türkü metinlerine yansıması olan tarihî türküler, halk müziği ve tarih araştırmalarına kaynaklık etmektedir. Bunun yanı sıra, bu türkülerin geçmişten günümüze yaşadığı gelişim ve değişim de proje çalışmasıyla ortaya konmaya çalışılmaktadır. Proje çerçevesinde tarihî türkülerle sınırlı olarak yapılan literatür taraması, alan araştırması ve anket çalışması yoluyla elde edilen veriler metin-olay-mekân bilgileriyle bağlantılı olarak analiz edilmektedir. Projede tarihî türkülerin gelişimi, türkülerin tarih bilimiyle olan bağı, folklorik ve müzikal açıdan değerlendirmesi de yapılarak disiplinler arası bir boyutta incelenmektedir.
Proje, Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gülay Mirzaoğlu Sıvacı yürütücülüğünde gerçekleştirilmektedir. Türkülerin tarihî arka planıyla ilgili olarak projemize Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Acun danışmanlık yapmaktadır.Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Begüm Kardeş, Alman kültüründe tarihî halk şarkılarının gelişimine dair çevirileriyle çalışmamıza araştırmacı olarak katkı sağlamaktadır. Türkülerin müzikal değerlendirmesi konusunda Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dr. Alper Börekci araştırmacı olarak projemize katkı sağlamaktadır. Projemizde, Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü'nde öğrenim gören üç bursiyerimiz bulunmaktadır. Doktora bursiyeri Nursel Demirden projenin tamamında, lisans bursiyerleri Ceren Demirel Şekercan ve Yılmaz Ünal saha çalışmalarında projeye katkı sağlamaktadır.
1 Ekim 2021 itibarıyla başlayan 121K281 numaralı "Anadolu ve Balkan Coğrafyası Tarihî Türkülerinin Metin-Olay-Mekân Analizi" adlı projemize desteklerinden dolayı TÜBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi’ne teşekkür ederiz.